Wednesday, April 10, 2013

Entry for Miniature Cute Watch GIVEAWAY

 Malas nk sambung entry lepas haha..
Oleh sebb Fizah dengan segala hormatnya jemput aku join giveaway dia..so aku dengan berkobar2nya tulis entry kali ni..plus teringin pulak ngn hadiah tikar evamatik tu hehe takmo hadiah first. harapan ku nk rebut rempat kedua..boleh tak fizah??

Memandangkan aku ni tak pandai pun susun atur brg mcm tokey blog susun atur..so aku just citer cane aku susun satu bahagian ruang tamu di rumah ku dan ape yg boleh diperbaiki (tp tak baiki2 pun hehe)

Bahagian yg ku maksudkan adalah bahagian kecil ruang di depan pintu masuk.Sebenarnye ruang ni besar tp jd kecik sebb dibahagi dengan ruang menonton tv. honestly aku lebih suka ruang menonton tv yg lebih luas boleh guling2 sambil tgk tv, sesuai utk kanak2 berlari dan blh accomodate ramai guest...tp nk buek camane..big boss lebih suka landing atas sofa sambil tgk tv dekat2.

So utk ruang yg kecik ni..kami decide utk jdkan ruang Drop by dengan konsep moden kontemporari ..mcm utk letakkan barang2 seblum rehatkan diri atas sofa atau ke bahagian rumah yg lain. Kalau tak, nk lalu mana lgi kan dah pintu masuk kt situ hehe.

Untuk tujuan itu mula2 kami sediakan satu wall table berwarna gelap di apit dengan kerusi corak kerawang. Da alang2 ada meja leh la hias dengan gamba2 keluarga. Cuma frame gamba of our big family tu out of theme skit sebb tersilap pilih. Pinggan besar tu pulak bertujuan utk diletakkan surat2, tag name atau benda2 lain yg sesuai. bukan letak nasi ye. Sebenarnye tu pinggan hiasan tp sebb terlalu besar dan tatau nk gantung mana..so jadikan tempat surat aje la. Selain itu kami gunakan buck's skin hadiah kawen drpd kawan baik di South Africa sebagai lapik meja. Satu kelebihan kulit buck ni yg aku perasan, agak jarang berhabuk dan bulu pun tak tercabut. nk cuci pun sonang.

Untuk hiasan dinding pula, since dinding ni bertentangan dengan pintu masuk, jd kami gunakan wall art yg menyerlah dan sesuai dengan warna dinding dan keseluruhan ruang. At least, ceria mata memandang sebaik masuk ke rumah..

Begitu juga di bahagian lantai..kami pilih karpet yg warnanya sedondon dengan art frame. saiz karpet  yg sederhana adalah supaya warna karpet terserlah di atas ruangan kosong lantai.

Next to the wall table pula kami letakkan display glass cabinet utk menayang hiasan2. mula2 nk letak mainan2 yg dibeli time travel kt europe mcm snow balls, replica tower or building tp cam tak sesuai lak ngn tema. lgpun benda2 tu sumer kecik2 kang jenuh nk cuci habuk2. jd we try to keep as simple as we can in the same time still having the artistic feature. belasah aje sebenarnye..

On the other side pulak is where a huge mirror hanged. Tujuan utama adalah utk mem'besar'kan lgi ruang sempit ni. Sbenrnya cermin dengan saiz ni tak banyak pilihan di kedai..ini aje yg kami jumpe bersesuaian dengan bajet. Kalau boleh nk corak frame yg lebih moden dan warna gelap tp tak jumpe. Untuk lengkapkan ruang bawah cermin, kami sediakan sofa dengan warna cerah jugak. konon lepas berangan depan cermin leh la duduk2 di sofa pula hehe. tp yg slacknye..sofa ni tade penyandar jd bila org nk bersandar di dinding akan terhantuk kepala ke frame cermin. Sorry guys, agak tak selesa di situ. Mungkin kena cari bantal sandar yg lebih besar utk elakkan kepala drpd terhantuk.

itu saja entry utk giveaway..disini aku tag MAWARNI and JULIANA utk sama2 share idea2 susun atur korang (sebenarnye ni syarat contest hikhik)..kalau nk tips yg lebey banyak dan kreatif..sila singgah di blog Susun Atur Sioca...till then.salam..

11 comments:

Fizah said...

wow woW dan WOOOWWW!!!..

tahniah! usaha yg meberangsangkan!! i like this entry and the effort you put in! LOVE!!!

gambar dan penceritaan ala majalah deko pun ada..ingat ada citer pasal rak kasut jugak..tp takpe, byk dah cerita tu,,, best!!!

anda jujur tentang permintaan hadiah..ngeee

mawar said...

rumah imah memang wowww! kagum makcik~ mesti menang nih!

MiSs iiMa said...

thanks fizah.tak kasut tu tak termasuk dlm idea asal.tu yg tak tambah.

erm tak menang kot mawar sebb aku tak banyak mengomen..dpt tulis entry ni pun da cukup bagus utk aku yg jarang hapdet nih.tp klu menang pun best jugeee ngee
btw rumah ko lg cantek.deko rumah aku ni da basi daaa.tk pernah ubah pon huhu

shye said...

cantik.. aku suka hiasan yg simple di rumah ko/saiful nih... gaya ko cerita pun dah macam wartawan deko rumah. haha.

kerusi yg bawah cermin besar tu aku panggil kerusi sampan... ekceli kerusi macam tu sesuai diletakkan di ruangan tengah. kira macam divider lah (contohnya antara living room ngan dining room. orang yg mengadap meja makan leh duduk, yg mengadap TV pun leh duduk). esp utk ruang rumah yg kecik seperti apartmen/kondo. aku pon ada satu tapi dah dibuat jadi tempat seterika baju. kahkahkah.

opposite cermin besar (wallpaper belakang TV) tu cantik jugak. mana beli? haha.

MiSs iiMa said...

haha da aku tak biasa tulis pasal deko2 ni tu yg jd ala2 wartawan hehe.teori2 tu pun sumer aku belasah je haha..
betol gak ko cakp kerusi tu sesuai jd divider.kitorang pilih kusi tu sebb klu sofa lebih lebar so gedabak pulak, lgpun dah ada sofa tv tu. hm tu lah kena reorganize balik la.
ko msti excited nk menghias rumah kan..besnyee.
owh wall paper tu kitorang beli kt LUMEX kt plaza masalam shah alam ni je.keje pasang mmg sangat kemas n harga pun setakat yg kitorang compare paling murah.

just azura! said...

cantiknya rumah awak!

ch@ said...

salam perkenalan,
pergh! mmg tahap masuk dlm majalah ni. bilalaaa kita nak dapat mengatursusun mcm ni. tgn kayu btl. sgt cantiknyaaaa...

Mama Lynd said...

Terpikat dengan cermin dan kerusi xder penyandar tu. Sangat berkonsep. Makcik suka. Good Luck anyway..

Fizah said...

GA baru..jom imah! =D

norlina jusoh said...

wwooowww!!! amazing. cantiknye ruang tamu.. dan salam perkenalan dr sy

http://putihsalju123.blogspot.com/

Rabiatul Adawiyah said...

cermin besar tu beli mane ye?RM?